Ispod Afrike se nalaze velike količine vode

By Svijet Oko NAs
In ZNANOST
Apr 20th, 2012
0 Comments
1542 Views

Znanstvenici tvrde da se ispod izuzetno sušnog afričkog kontinenta nalaze velike zalihe podzemne vode.

Prema mišljenju znanstvenika zalihe vode ispod Afrike, veće su 100 puta od onih dostupnih na površini prenosi BBC.

“Najveći rezervoar podzemnih voda u sjevernoj Africi se nalazi u velikim sedimentnim bazenima na području Libije, Alžira i Čada”, navodi Helen Bonsor iz BGS-a, jedna od autora istraživanja.

Dodala je kako su podzemne vode u Africi dosad bile tema o kojoj se nije razmišljalo, niti se takvo što uopće predviđalo te se nada kako će detaljna mapa potencijalnih zaliha pitke vode pod Afrikom, otvoriti oči ljudima i promijeniti dosadašnji način razmišljanja.

Otkriće znanstvenika objavljeno je u žurnalu Environmental Research Letters, a u njemu oni tvrde kako bušenje tla na masovnoj razini ipak ne bi bio najbolji način za povećanje zaliha pitke vode na tom kontinentu.

Naprotiv, manje bušotine koje bi dovodile vodu ruralnim područjima te ručne pumpe bile bi praktičnije, ističe Alan MacDonald, vođa istraživanja.

Čak 300 milijuna ljudi na ukupnom području Afrike, nema pristup pitkoj vodi. Uslijed rasta populacije, potražnja za pitkom vodom je istovremeno porasla, a tu je i pojačana potreba za vodom i zbog navodnjavanja. U Africi je tek 5 posto obradive zemlje navodnjeno.

Karta potencijalnih zaliha podzemnih voda ispod Afrike.

facebook comments: