Zagrijavanje oceana donosi razne bolesti

By Svijet Oko NAs
In ZNANOST
Sep 14th, 2011
0 Comments
433 Views

Zagrijavanje oceana može izazvati ozbiljne bolesti i nanijeti milijune eura troškova sistemima zdravstvene zaštite, objavljeno je u članku projekta CLAMER, u kojem sarađuje 17 europskih instituta za ispitavanje mora. Objavljeni su nalazi s više od 100 projekta koje je financirala Europska unija od 1998. godine.
Cilj projekta CLAMER je podizanje svijesti europskih građana i društva u cjelini na učinke klimatskih promjena na morski okoliš i na društveno-ekonomske posljedice.

Povećanje temperature vode u oceanima izaziva širenje bakterija iz roda Vibrion koje mogu izazvati trovanje hranom, ozbiljne upale gastrointestinalnog trakta, sepsu i koleru.

“Milijuni eura zdravstvene zaštite mogu biti rezultat ishrane zaraženom morskom hranom, uzimanja patogena iz vode, i u manjoj mjeri, neposrednom profesionalnom ili rekreativnom izloženošću morskim bolestima”, navodi se u članku.

Dodaje se da klimatski uslovi igraju sve značajniju ulogu u prenošenju tih bolesti.

U članku se izlažu i druge posljedice zagrijevanja oceana, i one koje su zabilježene, ali i ona koja se predviđaju kao što su topljenje leda, podizanje nivoa mora, erozija obala, sve jače i učestalije oluje, kao i kemijske promjene u samim morima poput povećanja kiselosti oceana i smanjivanje prisustva kisika.

Uvjeti u oceanima se mijenjaju znatno brže nego što se prepostavljalo pa se u nekoliko desetlječa populacija riba u Sjevernom moru znatno promijenjena, pri čemu se veće vrste kreću ka arktičkim morima, dok na njihovo mjesto dolaze primjerci manjih vrsta.

facebook comments: