Jezero Heviz – najveće biološki aktivno, prirodno ljekovito jezero na svijetu.

By Svijet Oko NAs
In PUTOVANJA
Aug 27th, 2011
0 Comments
2558 Views

Jezero Hevíz je najveće biološki aktivno, prirodno ljekovito jezero na svijetu. Jezero koje se “hrani” iz svoja dva prirodna izvora privlači turiste sa svih strana svijeta. Biološku stabilnost jezero dokazuje temperaturom vode koja ni u najhladnijim zimskim danima ne pada ispod 24-26 °C.
Preko ljeta normalna prosječna temperatura vode se kreće u rasponu od 33-35 °C, u toplijim danima i do 36-38 °C. Okolne šume na površini od 50 ha, pomažu održavanju mikro klime jezera štiteći jezero od vjetra pa je tako oblak pare iznad jezera stalan koji onemogućavaju hlađenje vode. Rijetkost parka su gingko-biloba iz istočne Kine, kao i japanske magnolije koje u vlažnoj okolici, sličnoj svojoj domovini, donosi cvijeće veličine ljudskog dlana.

Temperatura jezera je rezultat miješanja izvora hladne i tople vode ispod zemlje.
Iz izvora svakih par sekundi izbija 410 litara vode temperature 40 °C. Zahvaljujući tom otjecanju, voda jezera se svaka 3,5 dana u potpunosti izmijeni te tako kontinuirano ostaje ĉista.

Izvori tople i hladne vode su otkriveni tek 1975 godine. Godine 1972 otkriven je uzak procjep na dnu jezera, 60-80cm visok i 2-3m širine. Kasnije se ispostavilo da je otkriveni procjep ustvari ulaz u špilju.
1975 godine, István Plózer i njegov tim ulaze u ovaj uski jaz, boreći se protiv 39,5 ° C topline vode i jakih struja. Ulaskom u procjep pronašli su špilju 17m promjera koja skriva tajnu jezera Heviz- dva prirodna izvora. Na istočnoj strani su pronašli hladniji izvor (26,3 ° C), a na zapadnoj, topliji (41 ° C).
Količina ispuštanja tople vode je devet puta veća od hladne, pa kad se pomiješa, rezultira temperaturom od 39,5 ° C. U prosjeku u jezero Heviz putem ovih izvora stiže 10% hladne i 90% tople vode.

Jezero Hevíz je geološka rijetkost. Za razliku od većine drugih toplovodnih jezera koja su najĉešće nastala na vulkanskom tlu, ovo je tresetno tlo. Kao i ljekovito jezero, i nekoliko metara debel sloj tresetnog mulja na dnu jezera je jedinstven u svijetu jer umnogostruĉuje učinke ljekovite vode.

Zaštitni znak jezera – Indijski Lotos

facebook comments: