Kornatske “krune”

By Svijet Oko NAs
In UPOZNAJ HRVATSKU
Mar 2nd, 2013
0 Comments
3563 Views

55560000

Kornatske “krune” (okomite litice) okrenute prema otvorenom moru, najpopularniji su fenomen nacionalnog parka Kornati.

Priča o nastanku “kruna” globalnog je karaktera. Zbog različitih procesa koji se zbivaju u Zemljinoj unutrašnjosti i golemih sila koje nastaju kao njihova posljedica, Afrička tektonska ploča se već milijunima godina pomiče prema istoku, sjeveroistoku i sjeveru i podvlači (subducira) pod Euroazijsku tektonsku ploču. Cijeli sredozemni prostor, a samim tim i jadranski i kornatski, leži upravo na ovoj seizmički aktivnoj zoni, u kojoj su se – kao posljedica – zbivala (i još uvijek se zbivaju) intenzivna boranja, rasjedanja i navlačenja Zemljine kore.

Jedan od golemih rasjeda nastalih procesom subdukcije proteže se od istarskog poluotoka, pruža se sasvim blizu jugozapadnih rubova sjevernih hrvatskih otoka, te završava negdje među srednjedalmatinskim otocima. Ovaj rasjed najljepše se manifestira upravo u Kornatskim “krunama”.

Kornatske okomite litice zapravo predstavljaju paraklazu rasjeda po kojoj je došlo do kretanja susjednih blokova zemljine kore na ovim prostorima. Procesi korozije, erozije i abrazije samo su dodatno ukrasili ovu golemu plohu koja se na nekim mjestima u Kornatima okomito spušta i preko 90 metara u morske dubine (“krune” otoka Piskera i Rasip). Najviša “kruna” u Kornatima nalazi se na otoku Klobučar (82 m iznad nivoa mora), a najduža (iznad nivoa mora) na otoku Mana (1350 m).

Duljina svih kruna na kornatskom dijelu arhipelaga iznosi oko sedam kilometara.

izvor:kornati

facebook comments: