Liječenje akutne reumatske groznice

By Svijet Oko NAs
In ZDRAVLJE IZ PRIRODE
May 15th, 2014
0 Comments
2484 Views

PRIRODNI LIJEK – AKUTNA REUMATSKA GROZNICA
Bolest se očituje u vidu upale koja zahvaća velike zglobove, tj. koIjena, laktove, gležnjeve i ramena, a često srčane zaliske i sam srčani mišić. Od bolesti boluju pretežno djeca u dobi od 5 do 15 godina. Obolijevaju i mladi Ijudi, uglavnom do dvadesete godine starosti.
Akutna reumatska groznica počinje u vidu angine, zapaljenja usne šupljine ili bronhitisa. Taj oblik infekcije traje 3 do 4 dana, i duže, tj. od 5. do 14. dana bolesnicima se povisuje temperatura tijela te osjećaju bolove u velikirn zglobovima. Budući da su bolovi u zglobovima veoma jaki, bolesnici su prisiljeni leći u krevet. lako bolesnici ne osjećaju jače smetnje u predjelu srca, računa se da je najmanje polovici bolesnika zahvaćeno i srce. Oni koji su jednom preboljeli tu bolest, poslije lakše ponovo obolijevaju. Ukoliko se bolest ne smiri, najdalje u roku od 3 do 6 mjeseci prelazi u kronično stanje. Reumatska groznica veoma je ozbiljna bolest s teškim po-sljedicama te zbog toga, ukoliko se radi o bolesnu djetetu ili mla-đem čovjeku s bolovima u zglobovima i povišenom temperatnrom tijela, potrebno je imati na umu ovu bolest i brzo se liječiti. (U početku liječi se u bolnici.)

Akutna reumatska groznica

Liječenje
Sastav čaja:

40 g stabljike preslice
40 g cvjetova i listova kunice
40 g stabljike konjogriza
40 g stabljike ivanjskoga cvijeća
40 g listova lopoča (vodene ruže)
40 g zvjezdana (rožaste djeteline, površinski dio)
40 g cvjetnih vrhova potočnjaka
40 g žila zečjeg trna
40 g stabljike zečjeg trna
20 g listova ribiza crvenoga
20 g listova kadulje
20 g ive trave
20 g listova divlje nane
20 g korijena iđirota
20 g plodova drača
20 g stabljike majčine dušice

Pripremanje i primjena čaja:

Travu jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava, kuhati poklopljeno 1 minutu i hladiti poklopIjeno. Zatim procijediti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije jela i po 1/2 dcl poslije jela. Poslije svih napitaka uzima se srednja žlica rafiniranog maslinovog ulja. Djeca do 12 godina starosti taj čaj treba da piju dnevno 6 puta, po 1/2 dcl prije jela i 1/2 dcl poslije jela. Prema tome, djeca toga uzrasta dnevno trebaju uzimati i 6 laganijih obroka jela. Iza svih napitaka uzima se, također, srednja žlica rafiniranog maslinovog ulja.

Bolesnik treba da boravi u zračnoj i provjetrenoj prostoriji, a da ne bude hladna. Potrebno je umjereno grijati oboljela mjesta i izbjegavati močenje hladnom vodom. Sva hrana priprema se na biljnom ulju i bez zaprški. Jesti čorbastu i jako raskuhanu hranu sa što više miješanog povrća. Nije dopušteno jesti konzervirane prerađevine, govedinu, slani sir, plavu ribu, tvrdo kuhana jaja i suhomesnate proizvode.
Osim navedenoga, potrebno je bolesna mjesta, tj. zglobove namazati mlakom mješavinom biljnog ulja, rakije lozovače i malo naribane mrkve. Obloge nositi stalno, a obnavljati prije spavanja. Oblo-ge stavljati neprekidno 12 dana, a mijenjati ih u toploj prostoriji.

facebook comments: