Na Mauricijusu pronađeni ostaci davno izgubljenog kontinenta

By Svijet Oko NAs
In ZNANOST
Feb 25th, 2013
0 Comments
2548 Views

mauricijus

Sve do prije 750 milijuna godina je cijela kopnena masa na Zemlji bila spojena u jedan superkontinent nazvan Rodinija. Iako ih sada razdvajaju tisuće kilometara, Indija se nekada nalazila pored Madagaskara. Znanstvenici sada vjeruju da su pronašli dokaze o kopnenoj masi koja ih je povezivala.

Prema studiji predstavljenoj u časopisu Nature Geoscience fragment nazvan Mauricija izdizao se iznad vode u razdoblju od prije 2.000 do 85 milijuna godina. Nakon toga, kako se počeo formirati današnji svijet, raspao se i potonuo.

Znanstvenici su do ovih zaključaka došli ispitivanjem zrnaca pijeska na obalama Mauricijusa u kojima su pronađeni drevni cirkoni, starosti između 1.970 i 600 milijuna godina iako je sam Mauricijus, koji je vulkanski otok, star ‘tek’ 65 milijuna godina.

Pošto se takvi minerali tipično nalaze u kontinentalnoj kori, znanstvenici su zaključili da su to ostaci drevne kopnene mase čiji su komadići izbili na površinu zahvaljujući nedavnoj vulkanskoj aktivnosti, navedeno je u studiji.

Pretpostavlja se da se dijelovi Mauricije danas nalaze na dubini od 10 km ispod Mauricijusa te ispod dna Indijskog oceana.

Dr. Trond Torsvik, profesor fizike geoloških procesa na sveučilištu u Oslu u Norveškoj vjeruje da će biti potrebna dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti istražili ostaci ove izgubljene kopnene mase.

“Bit će nam potrebne neke seizmičke informacije kako bismo dobili predstavu o cijeloj strukturi. To bi bio i konačan dokaz. Također bismo mogli i bušiti dno ispod oceana, ali to košta mnogo”, rekao je Torsvik.

facebook comments: