Na Pelješcu nađena astrološka ploča iz 100. godine prije Krista!

By Svijet Oko NAs
In ARHELOGIJA i PALEONTOLOGIJA
Jan 11th, 2012
0 Comments
2129 Views

Hrvatski znanstvenik dr. Stašo Forenbaher na arheološkom nalazištu Spila u Nakovani na Pelješcu otkrio je dijelove astrologove ploče iz 100. godine prije Krista. O tom iznimno rijetkom arheološkom nalazu, nazvanom Zodijak iz Nakovane, Forenbaher je nedavno, zajedno s kolegom dr. Alexanderom Jonesom, objavio rad u uglednom časopisu Journal for the History of Astronomy.

To je zapravo neočekivano otkriće proizašlo iz istraživanja ilirskog svetišta Spila. Podsjećam, u kolovozu 1999., zajedno s kanadskim kolegom dr. Timothyjem Kaiserom, u pećini Spila u zaseoku Nakovane blizu Orebića otkrio sam ilirsko svetište koje datira između 4. i 1. stoljeća prije Krista – prisjetio se dr. Stašo Forebaher, arheolog i antropolog s Instituta za antropologiju u Zagrebu.

Ulomci su pronađeni u špiljskom svetištu, zajedno s obiljem fine helenističke keramike. Rekonstrukcijom je utvrđeno da se radi o pločicama s ugraviranim zodijakalnim simbolima, najvjerojatnije o dijelovima “astrologove ploče” kakve su koristili antički astrolozi za tumačenje horoskopa svojim klijentima.

U svijetu su poznate samo četiri takve ploče. Astronomska i matematička znanja potrebna za zodijak nastala su u 2. stoljeću prije Krista

http://www.jutarnji.hr/svjetska-senzacija-otkrivena-u-hrvatskoj–na-peljescu-nadena-astroloska-ploca-stara-22-stoljeca/999078/

facebook comments: