Plava prstenasta hobotnica

By Svijet Oko NAs
In ZANIMLJIVE ŽIVOTINJE
Oct 14th, 2012
0 Comments
2715 Views
hobotnica

Otrovi su uvijek u malim bočicama, kaže stara izreka, koja se može primjeniti i na ovoj hobotnici veličine golf loptice.

U svijetu je otkriveno “samo” četiri vrste hobotnica sa karakterističnim plavim prstenovima (Hapalochochlaena marculsa, Hapalochochlaena lunulata, Hapalochochlaena fasciata i Hapalochochlaena nierstraszi) i vjerujte nikako ne bi bilo dobro da se sretnete s njima. Premda izgledaju simpatično i bezopasno kada se osjete ugrožene samo jedna može proizvesti dovoljno otrova da vas u trenutku može usmrtiti. Kada ovi plavi prsteni podivljaju i postanu intenzivno plavi znak je da treba što prije pobječi.

Plava prstenasta hobotnica može se naći u različitim vrstama stanišnih tipova, uključujući lagune, uvale, grebene, razne pješčane podloge. Najčešće se nalazi u hladnijim plitkim vodama uz južnu obalu Australije, a može se naći i duž obala sjeverne Australije pa sve do Japana.

Pretpostavlja se da postojanje plavih prstenova je povezano sa vizualnim dometom hobotnice koji je najosjetljiviji u plavom dijelu spektra.

Ispod gornjeg sloja kože (epidermisa) nalazi se vezivno tkivo koje sadrži mišićna vlakna, kromatofore (stanice koje sadrže pigment), leukofore i iridocite (stanice koje imaju zrcalne pločice na kojima se lome zrake svjetlosti). Zahvaljujući raznolikoj kombinaciji kromatofora i iridocita i brzini živčane kontrole, hobotnica može brzo mijenjati boju i prilagoditi se bilo kojem okolišu. Mijenjanje boja ovisi o stezanju i rastezanju kromatofora pomoću posebnih mišićnih stanica. Kad se one pod utjecajem živčanog sustava stegnu, kromatofori se s pigmentima rastegnu.

facebook comments: