Psihičke smetnje kod gutanja

By Svijet Oko NAs
In RECEPTI ZA PRIRODNE LIJEKOVE
Jul 3rd, 2014
0 Comments
5823 Views

PRIRODNO LIJEČENJE PSIHIČKIH SMETNJI KOD GUTANJA – GRČA JEDNJAKA

Od mnogih duševnih bolesti, posebice od neurotskih smetnji (histerije i neurastenije) javljaju se poteškoće u gutanju, što se očituju stezanjem i grčevitirn bolovima. Pojavi li se grč u gomjem dijelu jednjaka, hrana se izbacuje odmah; no ukoliko mu je sjedište
u dubljem dijelu jednjaka, hrana se izbacuje vremenski kasnije i teže. Kadšto se grč javlja kad se uzima jelo, a ponekad pri samoj pomisli na jelo. Tekućine se gutaju uglavnom bez poteškoća. Grč može potrajati nekoliko sati, i duže.

 

Jednjak

Liječenje
Sastav čaja:
30 g korijena pirevine
30 g stabljike majčine dušice
20 g listova kadulje
20 g listova pelina
20 g listova i cvjetova kunice
20 g listova čička
10 g stucanoga lanenog sjemena

Pripremanfe i primjena čaja:
Trave usitniti i smiješati te u 2 litre proključale vode staviti 15 g mješavine da kuha poklopljeno 1 1/2 minutu. Kad se čaj ohladi, preliti ga u bocu. Čaju dodati 3 jušne žlice meda, po moguć-nosti jednoličnog, i sok od 1/2 iscijedena limuna. Piti 3 puta dnevno uz obroke po 1 dcl; zatim, u jednakim vremenskim razmacima piti 8 puta dnevno po 1/2 dcl čaja između obroka. U hrani obavezno uzimati dnevno do 6 jušnih žlica maslinova ulja. Preporuča se jesn dosta kuhanoga voća. Liječi li se bolest Ijeti, preporuča se što više jesti zelje tušt (tušac) koje se bere prije cvatnje. Ukoliko se bere procvjetalo zelje, odbacuje se cvijet i crno sjeme koje se nalazi u njemu. Inače, zelje je potrebno jako raskuhati, procijediti i dodati mu sok od 1 česna bijelog luka, 4 žlice maslinova ulja i umjereno soli (količine tih začina na 1 kg svježeg zelja).
Budući da to zelje nije samo hrana, nego i lijek protiv bolesti jednjaka, tj. grčeva jednjaka, može se pripremati u obliku čorbe s dodatkom krumpira i lukovica svih vrsta divljeg luka, kao što su zmijin luk, tamnoljubičasti luk, ukrugli divlji luk, balučka, pasji luk i sl. Hranu je potrebno jesti mlaku. Najstrože je zabranjeno hrani dodavati biber, papriku i druge jake začine. Zabranjeno je, također, uzimati alkohol, hladne napitke i suhu hranu.
Za vrijeme liječenja potrebno je utopliti vrat, po mogućnosti, pamučnom krpom, do polovice grudnog koša. Cijeli taj dio ujutro i uvečer izmasirati mlakom rakijom lozovačom, posušiti toplim ručnikom te površinski tanko namazati i dobro utrljati maslinovim uljem. Poslije toga, taj dio tijela utopliti pamučnom krpom. Ukoliko se uz tu bolest jednjaka pojavi i nestanak glasa, koristi se ista receptura s dodatkom slijedećeg čaja od trava:
40 g plućnjaka
40 g ive trave
40 g konjogriza
40 g krkovine
10 g cvjetova divizme
Pripremanje i primjena čaJa:
Trave usitniti i smiješati te u 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava. Kuhati 1 minutu poklopljeno, hladiti poklopIjeno i piti 4 puta dnevno po 1 dcl mlakog i gorkog čaja.

facebook comments: