Reklama na internetu – najjeftiniji vid marketinga

By Svijet Oko NAs
In JESTI LI ZNALI?
Nov 8th, 2015
0 Comments
2462 Views

 internetogl

Marketing je jedan od ključnih elemenata svakog ozbiljnog poslovanja i to je činjenica koja se odnosi na svaku vrstu privatnog biznisa. Ulaganje u reklamiranje, sa druge strane, može biti u većoj ili manjoj meri problematična stavka, ako odnos uloženog i dobijenog ne pokazuje zadovoljavajuće rezultate. Upravo je ovo jedan od razloga zašto je reklama na internetu postala dominantan vid marketinga: u odnosu na ostale vrste oglašavanja, ona pokazuje najbolji mogući odnos između svoje cene i efekata koje pruža.

Reklamne poruke dolaze do potencijalnih klijenata

Kao prvu u nizu prednosti koje reklama na internetu ima u odnosu na ostale tipove reklama, trebalo bi navesti njeno prikazivanje tačno određenim ciljnim grupama, čiji članovi zbog svojih onlajn aktivnosti pokazuju najveći potencijal za postajanje kupca ili korisnika usluga određene firme. Za ovakav marketing nema mogućnosti kada su u pitanju radio, TV ili štampa, jer je samo internet interaktivan medij na kom po parametrima možete odrediti profil svog klijenta. Reklama na internetu stoga postaje najefikasniji vid reklamiranja, jer su uslovi njenog plasiranja neuporedivo bolji od ostalih tipova marketinga. Primera radi, oglas o restoranu brze hrane može biti prikazan svima koji stanuju u njegovoj neposrednoj blizini, dok oglas o nekoj od usluga kozmetičkog salona mogu videti oni koji su posećivali stranice o ulepšavanju i nezi tela. Tako reklama na internetu sasvim sigurno biva plasirana onima za koje ovaj elektronski medij već „zna“, na osnovu njihovih pretraga, da bi bili zainteresovani za ponudu određene firme.

Reklama na internetu manje košta od ostalih oglasa

Reklama na internetu košta manje od reklama u ostalim medijima, pre svega kada se uporede uloženi i dobijeni iznosi, ali i kada govorimo o konkretnoj ceni reklamiranja. Prednost u odnosu na TV, radio i štampu ogleda se i u broju korisnika interneta, kojih ima neuporedivo više, te oglas može stići do većeg broja ljudi, i to upravo onih koji bi bili zainteresovani za ponudu određene firme, kako je prethodno objašnjeno. Reklama na internetu može biti plaćena iznosom koji ste spremni da odvojite, kao i da birate način na koji će on biti trošen: po kliku, na objavljivanje PR tekstova, na objavljivanje oglasa na društvenim mrežama… Ovde je izbor u potpunosti na Vama, jer možete odlučivati čak i o tome gde će biti plasirana reklama, što sa ostalim medijima nije slučaj – osim ukoliko se ne izdvoji neuporedivo veća suma novca za emitovanje reklamnog spota u udarnim TV terminima ili za objavljivanje na nekoj od prvih strana novina.

Garantovani rezultati

Pored apsolutne pristupačnosti svakome, niskog budžeta i parametrima određenih korisnika do kojih stiže, sasvim je razumljivo što reklama na internetu može garantovati odlične rezultate koji će se odraziti na poboljšanje poslovanja Vaše firme. Sa preko 4,1 miliona korisnika u Srbiji, internet svakodnevno raste i razvija se, i samim tim pruža sve više mogućnosti za marketing svakom tipu biznisa. Reklama na internetu predstavlja dobru investiciju svim vrstama firmi, jer sa minimalnim ulaganjem možete postići mnogo. Veća vidljivost Vašeg preduzeća nadalje će uticati na sticanje vernih klijenata i prednost u odnosu na konkurenciju, što će se svakako odraziti i na povećanje posla i zarade.

 

facebook comments: