Tajanstveni nestanak aviona 1978. u Australiji

By Svijet Oko NAs
In SVIJET MISTERIJA
Mar 13th, 2014
0 Comments
3684 Views

21. Listopada 1978. godine dogodio se jedan od najmisterioznijih nestanaka neke osobe ili nekog objekta uopće u povijesti, naime na taj dan u poslijepodnevnim satima 20-godišnji Frederick Valentich (Australac hrvatskog podrijetla) pilotirao je avionom Cessna 182L uz australsku obalu. Poletio je sam s aerodroma u Melbourneu i uputio se prema King Islandu, otoku koji se nalazi otprilike na pola puta između južne australske obale i Tasmanije.

No kao uvod u slučaj nestanka Fredericka Valentića, posebno zanimljivo je istaknuti kako se na taj isti dan u tom području Australije dogodilo nekoliko prijava viđenja NLO-a s zelenim svijetlima od strane raznih osoba, a posebno zanimljivo je to što je jedan od njih, točnije Roy Manifold uspio i fotografirati objekt.

Fotografije Roya Manfielda:
Roy Manifold fotografija 1

Roy Manifold fotografija 2

No vratimo se na Valentića, Frederick Valentich poletio je u 18:19 navečer s svojom Cessnom, da bi se oko 19:06 prvi put javio kontroli leta jer je veliki avion velikom brzinom proletio na samo 300 metara iznad njegove Cessne, kontrolor zatim odgovara Valentichu da ništa ne vidi i da na tom mjestu nema nikakvog prijavljenog zrakoplova.

Frederick Valentich - photo

Frederick Valentich

Zatim se kontrolor javlja Valentichu i moli ga da procijeni veličinu nepoznatog zrakoplova. Valentich odgovara da letjelica ima blistavu metalnu površinu i zelena svjetla za slijetanje na njoj. Zatim slijedi tišina od 28 sekundi, nakon čega Valentich javlja kako je letjelica nestala. Nakon još 25 sekundi tišine, javlja kako opet vidi letjelicu i da mu se približava iz drugog smjera, te da misli kako se pilot namjerno poigrava s njime. U 19:12 Valentich je prijavljuje da mu se motor na Cessni čudno ponaša. Uslijedila je kratka tišina, zatim Valentich javlja da letjelica sad lebdi iznad njega i da se ne radi o zrakoplovu… to je bilo zadnje što je Valentich izgovorio, nakon toga slijedi 17 sekudi neidentificirane buke, poput metalnog strugajućeg zvuka, a zatim je izgubljen svaki kontakt s mladim pilotom.
Brod i 8 aviona je krenulo u potragu za njime, no nikakav trag nisu pronašli.

[fb_button]

Frederick Valentich Cessna

Interesantno je što područje gdje je nestao Valentich se smatra australskim Bermudskim trokutom, točnije njegovo ime je (Bass Strait Triangle). Uz to područje se veže više nestanaka aviona i brodova:
1797. prvi zapis i nestanak broda ”Sydney Cove”
1838. – 1840. – najmanje 7 brodova je nestalo na tom području u te dvije godine
U slijedećih 100 godina još brodova nestaje, mnogi od njih također bez traga
1934. Nestaje prvi avion, ”De Havilland Express”
1939. – 1945. – Nestaje mnogo aviona britanskog RAFA tokom 2. svjetskog rata.
1972. godine nestaju Brenda Hean i Max Price
1978. Nestanak Fredericka Valenticha

Također valja spomenuti kako se jedno od najvećih grupnih viđenja NLO-a u povijesti dogodilo ne daleko od tog mjesta, naime 1966. godine oko 200 studenata i profesora svjedočilo je dvadesetominutnom viđenju 6 neidentificiranih letećih objekata, slučaj je poznat pod nazivom: Westall UFO.

Frederick Valentich je imao 150 sati leta iza sebe do trenutka nestanka.
Valja napomenuti kako kritičari teorije misterioznog nestanka Valenticha spominju kako je neiskusni Valentich vjerojatno letio naopako, te da je zapravo vidio odraz aviona i svojih svijetala u moru (ta teorija je opovrgnuto od strane stručnjaka jer Cessna ne može letjeti na taj način). Druga teorija čiji su autori astronom James McGaha i bivši pilot Joe Nickell kaže kako je Valentich zapravo vidio fluktuirajući horizont tako da je Merkur, Veneru, Mars i još jednu svijetlu zvijezdu zapravo opisivao kontroli leta.

Hoćemo li ikada saznati pravu istinu, na nama je da vidimo, a do tada slučaj Valentich ostaje nepresušan izvor i inspiracija brojnim teoroteičarima zavjera i ufolozima širom svijeta.

facebook comments: