Ponikve Sarisarinama

By Svijet Oko NAs
In ČUDESNA PRIRODA
Jan 8th, 2012
0 Comments
1818 Views

Gvajanski štit (ili Gvajansko visočje) obuhvaća sjeveroistočni dio Južne Amerike između Venezuele i Brazila i jedno od posljednih netaknutih područja na zemlji. Tijekom milijuna godina, priroda je formirala impresivne i zagonetne planine – Tepui nalik stolu, koje se uzdižu iz mora zelenila .

Tepui – planine čiji su vrhovi ravni poput stolova a stranice okomite i strme, prije više od od 170 milijuna godina bili su dio prostrane visoravni od pješčenjaka promjera 1500 kilometara. Visoravan se koso spuštala ka Atlantiku, oceanu koji se tek formirao jer su se Afrika i Južna Amerika odvojile.

Pomicanja unutar Zemlje dovela su do pucanja stijena i do stvaranja rasjeda i pukotina. Tijekom više milijuna godina ti su rasjedi i pukotine erodirali djelovanjem kiše i sveli su visoravan na niz “otoka” ravnog vrha.

Na šumovitoj visoravni na Sarisarinama u Venecueli za koju se tvrdi da je jedan od najstarijih geoloških formacija na zemlji nalazi se jedinstveni prirodni fenomen u svijetu.

Prirodne jame ili ponikve gotovo savršenog oblika kružnice su mjesto mnogih istraživanja znanstvenika u pokušaju otkrivanja nastanka ovih geoloških fenomena.

Najveća jama, Sima Humbold duboka preko 300 metara i promjera 350 metra, dom je jedinstvenog ekosustava s mnogo različitih biljnih i životinjskih vrsta koje se ne mogu naći nigdje drugdje na svijetu.

facebook comments: