Britanci osmislili kako će ohladiti planetu

By Svijet Oko NAs
In ZNANOST
Sep 11th, 2011
0 Comments
961 Views

Britanski su stručnjaci došli na ideju kako da umanje refleksiju sunčevih zraka kako bi usporili proces globalnog zagrijavanja.

Kako se ledeni pokrov otapa brže nego što se obnavlja, prošle godine površina i debljina leda pala je na razinu ispod one iz ljeta 2007. godine kada je bila rekordno niska.

Područje mora koje pokriva arktički led palo je ispod 4,6 miliona kvadratnih kilometara, što je znatno pogoršanje u usporedbi s rekordno niskom 2007. godinom, kada mu je površina iznosila 4,13 miliona kvadratnih kilometara. Većina stručnjaka se slaže da će Arktik zbog klimatskih promjena ostati bez leda već u ovom stolječu, ali još ne znaju točno vrijeme.

Kako bi barem malo ohladili našu planetu, britanski tim planira balon pun helijuma uzdignuti u nebo koji će izbacivati kemijske čestice u stratosferu. Kapljice i aerosoli sulfata trebali bi reflektirati sunčevu energiju natrag u svemir, sprječavajući tako zagrijavanje zemlje.

Prije nego što krenu sa realizacijom projekta „Spice” (Stratospheric Particle Injection For Climate Engineering) tim namjerava napraviti niz probnih testova nove tehnologije. Jedan od probnih testova je zakazan za listopad kada će manji balon sa tajne lokacije ubrizgati vodu u atmosferu, prateći što će se dešavati.

Projekat vrijedan 1,6 miliona britanskih funti koji je podržala britanska kraljevska porodica biće testiran uzdizanjem balona na visinu dva puta veću od one na kojoj lete avioni, a biće težak nekoliko tona.

Udruženja za zaštitu životne okoline tvrde da ubrizgavanje čestica može da bude opasno po eko-sistem, jer može da utiče na količinu jer može utjecati na količinu oborina, koje će dalje utjecati na usjeve.

Ideja ubrizgavanja sulfata u stratosferu planira se već neko vrijeme, i nije neostvariva, baš kao i postavljanje velikih ogledala koja bi napravila isto odbijanje sunčevih zraka, ali problem je što se nikada ne zna šta bi bilo sa vremenskim prilikama, jer je vrijeme jedna kompleksna stvar – izjavio je Mike Childs istraživač iz skupine ‘Prijatelji Zemlje’.

Čak iako namjera hlađenja zemlje uspije,postoji problem sa podizanjem nivoa mora. Upali smo u rupu koja postaje sve dublja, ali napredak tehnologije omogućava istraživanje novih opcija – optimističan je Mike Childs.

facebook comments: