Znanstvenici pronašli život na dubini od kilometar ispod antarktičkog leda.

By Svijet Oko NAs
In ZNANOST
Feb 4th, 2013
0 Comments
1921 Views

jezero-whillans

Jedan od nekoliko istraživačkih timova koji se nadaju da će pronaći živi organizam potpuno nov za znanost duboko ispod površine Antartike čini se da je poprilično blizu uspjehu.

Kako piše Discover, američki su istraživači iz subglacijalnog jezera Whillans uzeli uzorke te napravili preliminarne testove koji su otkrili iznenađujuću količinu živih stanica.

Još uvijek ništa nije sigurno. DNA osjetljive obojene ćelije u uzorku svijetle zeleno kada se stave pod mikroskop, ali smo takav primjer imali i ranije: Prošle godine, ruski tim Antarktičkih istraživača je mislio da su našli jedinstveni organizam, da bi otkrili da je to bila samo bakterija iz njihove opreme za bušenje.

Kako bi bili sigurni da uzorci nisu kontaminirani, znanstvenici će obaviti dodatne testove. Tek tada će biti poznato da li su otkriveni mikroorganizmi zaista jedinstveni za znanost ili se radi o površinskim mikrobima.

Vjeruje se da, ako organizmi postoje, vjerovatno se hrane stijenama u jezeru i da imaju stabilan izvor kisika iz leda koji se topi oko jezera.

“Kada se led otopi, oslobađaju se mjehurići zraka zarobljeni u ledu” – objašnjava Mark Skidmore, član tima koji je provodio istraživanje za Discovery.

Jezero Whillans koje se nalazi pod antarktičkim ledom, dio je velikog antarktičkog subglacijalnog vodenog sistema, koji se po veličini može usporediti sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Ako istraživaći uspiju pronaći život u mraku i omotanom ledom, svjetska znanost će postati bogatija za još jedno otkriće o mogućim oblicima života te može pomoći znanstvenicima u otkrivanju života na drugim nebeskim tijelima poput Jupiterovog mjeseca “Europa”.

S jednom devetinom promjera našeg Mjeseca, Europa je prekrivena ledom, ispod kojega se gotovo sigurno nalazi slana tekuća voda. Tekuća voda mogla bi značiti život, osobito ako u sredini Europe, kako se pretpostavlja, postoji izvor topline – vruća jezgra.

facebook comments: